Xarxa de Càtedres de l’Aigua: aliances entre universitat i empresa per a contribuir a la transició ecològica

Avui s’ha inaugurat la Xarxa de Càtedres de l’Aigua, la unió d’un conjunt de càtedres universitàries per a contribuir a una transició ecològica i justa des de l’àmbit de l’aigua. Aquesta xarxa es compon de 10 càtedres d’universitats de diversos punts del territori espanyol impulsades per empreses operadores d’aigua del grup Agbar.

Aquesta xarxa es crea per a coordinar els esforços de les diverses Càtedres de l’Aigua, què promouen la investigació, la formació i la divulgació en el camp de la gestió integral dels recursos hídrics i la sostenibilitat ambiental des d’una perspectiva multidisciplinar, imprescindible per a fer front als reptes que acara la gestió de l’aigua, como és l’emergència climàtica.

El principal objectiu d’aquesta Xarxa de Càtedres de l’Aigua és contribuir a una “Transició Ecològica i Justa”, què permeti promoure solucions innovadores per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, sense deixar ningú enrere, atenent a les persones en situació de vulnerabilitat.

Aquesta Xarxa de Càtedres de l’Aigua ha celebrat avui la primera sessió de treball conjunta, què ha comptat amb la participació de Manuel Cermerón, CEO d’Agbar, així com dels directors i directores de cadascuna de les càtedres què participen d’aquest projecte, els quals han presentat les seves principals línies estratègiques.

La col·laboració entre las diverses càtedres permetrà desenvolupar un posicionament global de la xarxa davant reptes comuns; impulsar la connexió dels ecosistemes d’innovació amb el món empresarial; dinamitzar l’agenda social i política per a la transició ecològica; detectar i generar talent; i reforçar les aliances com a eina eficient per a proposar solucions als principals reptes, tal i com promouen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU.

A aquesta Xarxa “Càtedres de l’Aigua”, què coordina Agbar, hi participen:

• Càtedra d’Innovació Social d’Aguas de Huelva amb la Universitat de Huelva
• Càtedra d’Hidralia per a la Gestió DISS de l’aigua amb la Universitat de Granada
• Càtedra Ciències del Litoral amb Aguas de Torremolinos, la Universitat de Málaga, l’Empresa Municipal de Aguas de Malaga, S.A i la Mancomunidad Municipios Costa del Sol Axarquía
• Càtedra de Gestió de Recursos Hídrics i Sostenibilitat amb Canaragua, la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, Aguas de Telde, Teidagua i Aguas de Antigua
• Càtedra d’Economia de l’Aigua de la Fundació Aquae amb la Universitat Nacional d’Educació a Distància
• Càtedra Smart Cities d’Hidrogea amb la Universitat Politècnica de Cartagena
• Càtedra de l’Aigua i la Sostenibilitat d’EMUASA amb la Universitat de Murcia
• Càtedra Internacional de Responsabilitat Social “ODS con Ciencia” d’Hidrogea amb la Universitat Catòlica de Murcia
• Càtedra de Responsabilitat Social Corporativa amb EMUASA, la Universitat de Murcia, Disfrimur, Fundació Diagrama, Fundació CajaMurcia, Cepaim, GAC, Grupo Fuertes, Hero, Orenes, Región Murcia, Prosur, Estrella Levante, Bankia i Ajuntament de Molina de Segura
• Càtedra d’Ecoeficiència Hídrica d’Hidrogea amb la Universitat de Murcia

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.