La col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i Agbar ha permès impulsar el projecte de rehabilitació del conjunt històric de la Torre de les Aigües del Besòs, una referència patrimonial del passat industrial del barri de Poblenou, i fer-ne difusió a tota la ciutadania com a part de la cultura d’un territori. El treball de restauració i rehabilitació de la Torre de les Aigües del Besòs, de 60 metres d’alçada i 12 metres de diàmetre, obra duta a terme pel col·lectiu multidisciplinari BCN Water Tower Team, ha estat mereixedora dels màxims honors a Europa en el camp del patrimoni amb l’ European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, el premi de la UE al patrimoni cultural finançat pel programa Creative Europa.
Fruit d’aquest reconeixement internacional avui s’ha dut a terme un acte a la mateixa Plaça Ramon Calsina de Barcelona, on estan situades tant la Torre de les Aigües del Besòs com l’Antiga Casa de Vàlvules. Àngel Simon, president d’Agbar, ha destacat que “Agbar i el model que representa ha estat i està sempre al costat de la ciutat, en cadascuna de les seves fites, també en la preservació del patrimoni històric i cultural. La recuperació d’aquest conjunt emblemàtic posa en valor el passat històric industrial del Poblenou, i ajuda a transmetre’l a tota la ciutadania com a part de la cultura del territori”.
El projecte de restauració
Agbar va finançar gran part de la restauració i la rehabilitació de l’emblemàtica Torre de les Aigües del Besòs, una intervenció que va durar tres anys (2010-2013) i que va suposar una inversió de més de 3,5 milions d’euros comptant la posterior adequació per a nous usos culturals.
L’estat de degradació que presentava en la primera dècada del segle XXI, fruit del seu abandonament, va fer necessària una actuació integral per adequar-la a nous usos com a part del patrimoni cultural de la ciutat. La intervenció realitzada en el conjunt arquitectònic format per la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de Vàlvules tractà de posar en relleu els valors originals de les dues construccions, obra de Pere Falqués, sense malmetre les característiques com a part d’un complex industrial destinat a la captació, emmagatzemament i distribució d’aigua.
El projecte de restauració va anar a càrrec dels arquitectes Antoni Vilanova i Eduard Simó, amb la col·laboració de l’arquitecte tècnic Joan Olona, i la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer.
Patrimoni històric del Poblenou
La Torre de les Aigües del Besòs i l’Antiga Casa de Vàlvules representen una singularitat dins el patrimoni industrial del Poblenou i del conjunt de la ciutat. La Torre de les Aigües del Besòs fou projectada per l’arquitecte modernista Pere Falqués i Urpí (Sant Andreu de Palomar, 1850-Barcelona, 1916). Ocupa els antics terrenys del Taulat on s’aixecava la fàbrica Sociedad La Conchita.
En aquest lloc s’instal·là un gran complex industrial per captar l’aigua del subsòl procedent de l’antiga llera del Besòs, prop de la seva desembocadura, i subministrar-la a través d’una important xarxa de distribució fins a Ciutat Vella i la part baixa de l’Eixample.
Va ser adquirida per diferents companyies però no va ser fins després dels Jocs Olímpics del 1992, amb la titularitat ja en mans de l’Ajuntament de Barcelona, quan Agbar, els antics treballadors de Macosa i entitats i veïns del barri van impulsar la recuperació d’aquesta icona del Poblenou.
La Torre de les Aigües del Besòs és considerada com una de les més belles de Catalunya en el seu gènere i ha estat pintada o dibuixada per artistes com Ramon Calsina, Josep M. Subirachs o Joan Pallarès.