La Comissària europea de Cohesió i Reformes i autoritats espanyoles visiten el projecte per a la digitalització i optimització de l’eficiència energètica d’Aquatec, part del grup Agbar
Aquatec, part del grup Agbar, ha rebut la visita de responsables de la Comissió Europea i Red.es, que han contribuït al finançament del projecte Eficiència i Sostenibilitat Energètica Digitalitzada. El projecte, desenvolupat pels equips situats a la Regió de Múrcia, ha permès la creació d’una eina adequada per a qualsevol client o territori.
Durant la seva visita, Elisa Ferreira, Comissària europea de Cohesió i Reformes, juntament amb María González Veracruz, Secretària d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals; Jesús Gascón Catalán, Secretari d’Estat d’Hisenda; Mercedes Caballero Fernández, Secretària General de Fons Europeus; Jose Ignacio Sánchez, Director adjunt d’Economia Digital; i Luis Palomo, Director d’Administració i Finances, han assistit a la presentació dels detalls del progrés del projecte per part de Guillermo Pascual, Director de Solucions i Tecnologies Ambientals, i el seu equip.
La solució Eficiència i Sostenibilitat Energètica Digitalitzada té com a principal objectiu la centralització, en una única plataforma, de tota la informació relacionada amb la gestió de facturació, monitorització i compra d’energia. A més, contempla l’anàlisi de previsions de consum, eficiència i autosuficiència energètica de les instal·lacions on s’apliqui. Amb això es pretén aconseguir, doncs, optimitzar les tasques relacionades amb la gestió energètica i la descarbonització, derivant així en processos més eficients i una reducció de costos energètics.
Aquesta fita s’emmarca en el context de ferma aposta del grup Agbar i del seu ecosistema d’empreses, com Aquatec, per impulsar serveis i solucions intel·ligents que optimitzin el progrés cap a un consum energètic i de recursos més sostenible, circular i eficient. També cobra especial rellevància el seu compromís amb la innovació com a palanca de canvi i evolució en la gestió dels recursos.
El projecte es realitza mitjançant l’aportació de fons FEDER. En aquest sentit, Red.es és l’entitat pública empresarial gestora de les ajudes de Transformació Digital, a través de la seva línia d’acció de Tecnologies habilitadores digitals en Intel·ligència Artificial C007/20-ED. Aquestes ajudes es destinen a l’execució de projectes experimentals basats en aquesta classe de tecnologies.
Àngel Simon: “Cal reforçar les aliances per consolidar Barcelona com a hub de coneixement de l’aigua”
En la seva intervenció, Àngel Simon ha ressaltat els beneficis que proporciona el cicle integral de l’aigua a la societat. Amb més de 40.000 treballadors directes i 60.000 indirectes a Espanya, el sector de l’aigua és motor d’innovació, determinant en la transició ecològica, gràcies a la feina dels seus professionals, que garanteixen la disponibilitat, en qualitat i quantitat, d’un bé tan essencial en un context d’escassetat hídrica i d’emergència climàtica.
Davant la complexitat i la incertesa de l’entorn actual, el president d’Agbar ha destacat la col·laboració publicoprivada com a model de referència, que permet als professionals desenvolupar-se i exportar coneixement per donar resposta als reptes actuals i de futur, així com per gestionar els recursos de manera eficient. A més, ha posat en relleu la necessitat d’establir —territori a territori— un pacte social, amb el paper fonamental de les empreses, i d’ampliar l’abast d’aquest contracte per garantir una recuperació econòmica sostenible, en línia amb l’Agenda 2030 de l’ONU.
Segons ha comentat Àngel Simon, “en els últims mesos, les empreses han demostrat ser aliades decisives en la defensa de l’interès general. La nostra capacitat, experiència i coneixement estan a disposició per activar aquesta reconstrucció”. Així mateix, i en el marc dels fons europeus del programa Next Generation EU, el model publicoprivat permetrà mobilitzar recursos financers i executar les inversions necessàries que garanteixin els nivells de benestar.
A Barcelona s’ha demostrat en cada fita i cada repte que el sector privat i les institucions públiques, al costat de la ciutadania, són capaços de sobreposar-se i avançar. En les últimes dècades, Barcelona ha destacat pel seu model de ciutat, i també pel que fa a la gestió de l’aigua, referent a escala mundial. Àngel Simon ha afirmat que “hem de reivindicar aquest esperit, fer valer aquest potencial de la ciutat de Barcelona, i, per això, comptem amb elements diferencials, com són el talent, la perseverança, la creativitat i la innovació”. “Entre tots, hem d’aconseguir que es mantinguin les condicions per no perdre ritme ni competitivitat”, ha afegit. Així, des d’Agbar, es proposa un pacte per la sostenibilitat, l’ocupació i la reconstrucció en el qual s’estableixin les línies de treball per fer front als reptes principals del desenvolupament urbà de la ciutat.
En aquest punt, Àngel Simon ha assenyalat que “és necessari reforçar les aliances per consolidar Barcelona com a hub de coneixement de l’aigua” i que l’objectiu és posicionar Barcelona i la seva àrea metropolitana com un territori sostenible, innovador i compromès amb la mitigació i adaptació del canvi climàtic i dels seus efectes, així com el compliment de l’Agenda 2030.
L’actuació de les institucions i les empreses barcelonines, catalanes i espanyoles s’ha d’alinear amb les accions de la Unió Europea. Els fons europeus del programa Next Generation EU significaran un impuls en els eixos salut, transició ecològica i digitalització. Sobre el repte mediambiental, l’aigua és un dels elements més exposats a les conseqüències del canvi climàtic. Per a això, s’ha d’avançar en la reutilització de l’aigua, l’optimització del seu consum i depuració, així com en l’adequació de les infraestructures, amb una atenció particular a les relacionades amb l’aigua, que mostren una falta d’inversió preocupant. “El desafiament del canvi climàtic obliga les empreses que gestionem el cicle de l’aigua a desenvolupar sistemes d’alta resiliència”, ha comentat Àngel Simon.
Des d’Agbar, es promouen solucions d’adaptació al canvi climàtic i mitigació d’aquest canvi amb models d’economia circular i responsables amb el clima, com, per exemple, la naturalització de les seves infraestructures. La transformació digital és una altra palanca estratègica del Grup. El big data relacionat amb l’aigua, per mitjà del monitoratge en temps real de les xarxes, la telelectura o el control de la qualitat de l’aire, és essencial per al desenvolupament de les smart cities, les ciutats del demà.
En la conclusió d’aquesta trobada, Miquel Roca ha afirmat: “A Barcelona comptem amb una gran empresa que s’ocupa, amb visió contemporània, d’adequar la seva estructura a una realitat canviant, i ho fa prestigiant la ciutat, i garantint una cosa tan senzilla i tan fonamental com que, a l’obrir l’aixeta, sempre surt aigua”. La trobada ha comptat també amb la participació d’Antonio Delgado, president de Círculo Ecuestre i Enrique Lacalle, vicepresident de Círculo Ecuestre i amb l’assistència de Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, entre altres.
Si vols reviure l’esdeveniment, pots fer-ho aquí:
Open Innovation: Programes
Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.
DINAPSIS OPEN CHALLENGE Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses.
DISTRICTE DIGITAL Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.
EUROPEAN INNOVATION COUNCIL Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.