Així, durant la cerimònia dels Reconeixements go!ODS, celebrada a l’Auditori Rafael del Pino a Madrid, el grup Agbar ha estat guardonat amb tres projectes.
A la categoria de l’ODS 11 per aconseguir ciutats i comunitats sostenibles, s’ha premiat el projecte Regreen, desenvolupat per Aigües de Barcelona i Cetaqua. Regreen neix amb l’objectiu d’utilitzar un recurs alternatiu com és l’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica en entorns urbans, promovent un nou ús d’aquest recurs hídric renovable. El projecte ha estat present en diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona per conscienciar a la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta. El premi ha estat recollit per Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, i Joana Tobella, responsable d’Innovació d’Aigües de Barcelona.
D’altra banda, el projecte Guardian ha estat reconegut com la millor iniciativa dins de l’ODS 15, dedicat a la conservació de la vida d’ecosistemes terrestres, per la seva innovació en la prevenció d’incendis forestals. El projecte, ubicat a Riba-roja de Túria i Paterna (València) i liderat pels dos ajuntaments, Hidraqua, Cetaqua, Medi XXI, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, ha permès dissenyar i construir un sistema que utilitza aigua regenerada per a la prevenció i defensa contra els incendis forestals de risc especial i incidència que es donen en zones com el Parc Natural del Túria i llocs on conviuen les vivendes amb els espais naturals. Aquesta iniciativa ha rebut finançament europeu de la convocatòria per a projectes europeus UIA. El premi ha estat recollit per Javier Anguiano, gerent d’Operacions de Hidraqua, juntament amb l’alcalde de Paterna Juan Antonio Sagedro, i representants de Riba-roja de Túria.
Pel que fa a acció social, els premis go!ODS han reconegut el projecte d’alfabetització Punt TIC del programa Digitalitza’t de L’H6.0 al barri de La Florida de L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), per la seva tasca per assolir l’ODS 4, orientat a una educació de qualitat i la millora de la vida de les persones. Aigües de Barcelona impulsa aquest projecte de lluita contra la bretxa digital al barri de La Florida juntament amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat i la Fundació Sargim. Aquesta aliança ha servit per reforçar, consolidar i ampliar un espai que promou l’alfabetització digital i l’accés gratuït a les noves tecnologies, dotat d’equipament informàtic, acompanyament i assessorament personalitzat, i que l’últim any ha atès a més de 8.400 persones a través de joves del barri contractats per realitzar aquesta tasca. El premi ha estat recollit per Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, juntament amb els partners del projecte.
Segons l’últim informe de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, les organitzacions són cada vegada més conscients de la importància d’innovar per aconseguir un món més pròsper, verd i inclusiu. De fet, ja pràcticament la meitat de les empreses espanyoles està duent a terme algun tipus d’innovació amb un enfocament en sostenibilitat, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), buscant solucions transformadores per a les persones i el planeta.
En aquesta línia, els Reconeixements go!ODS tenen per objectiu identificar i donar suport a aquells projectes innovadors que contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Per a aquesta quarta edició, es van presentar més de 500 candidatures, de les quals es van nominar 51 projectes finalistes, en particular per la seva aposta en innovacions fonamentades en aliances a través de la intel·ligència artificial, la creació de materials eco-intel·ligents, així com la reutilització i el reciclatge. Els projectes guanyadors han estat 17, un per cada ODS, que han obtingut un reconeixement físic a mode de títol honorífic i un segell de valor que certifica la seva innovadora contribució a l’Agenda 2030.