Cetaqua Galicia celebra el seu 10è aniversari consolidant-se com l’eix d’innovació a la regió

Cetaqua Galicia, Centre Tecnològic de l’aigua impulsat per Viaqua – empresa del grup Agbar a Galícia- la Universitat de Santiago de Compostela i el CSIC, compleix 10 anys en el marc de l’apertura d’AquaHub, A Vila da Auga, la nova seu.

Aquesta tarda s’ha celebrat a, AquaHub, A Vila da Auga, la nova seu de Viaqua a Santiago de Compostela, el desè aniversari de Cetaqua Galicia. L’acte ha estat presidit pel president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo i el president d’Agbar, Ángel Simón.

Fa 10 anys des que Viaqua, la Universitat de Santiago de Compostela i el CSIC, van crear la Fundación Centro Gallego de Investigaciones del Agua, Cetaqua Galicia, com un model pioner de col·laboració público-privada per a la investigació i la innovació. L’objectiu d’aquesta fundació era convertir-se en referent nacional en l’aplicació del coneixement científic a l’aigua i al medi ambient amb la creació de productes i serveis en benefici de la societat. Des de la seva constitució a finals de 2011, Cetaqua Galicia ha desenvolupat més de 80 projectes d’I+D+i de diferents tipologies i àmbits, que han mobilitzat un pressupost total de 40 milions d’euros i han contribuït a posicionar a aquesta fundació com un centre referent a nivell autonòmic i nacional en l’aplicació del coneixement científic al cicle de l’aigua, especialment a l’àmbit del tractament i valorització de les aigües residuals.

La celebració ha tingut lloc a AquaHub, A Vila da Auga, la nova seu de Viaqua, on també es troben les oficines de Cetaqua Galicia i de la resta d’empreses d’Agbar, ubicades a la capital gallega. Amb aquest model pioner d’integració, sota un mateix espai, de la I+D amb la resta de les capacitats logístiques, analítiques, operatives i d’innovació, associades a la gestió del cicle integral de l’aigua i al desenvolupament de solucions i serveis mediambientals, Viaqua reforça l’aposta que du a terme a Galicia des de fa més de 50 anys per la innovació, la digitalització i la descarbonització, per a una transició ecològica, on les aliances juguen un paper fonamental. L’impacte local de l’activitat generada per les entitats que formen AquaHub, A Vila da Auga, suposarà el sosteniment anual de més de 900 llocs de treball.

Durant l’acte, Ángel Simón, president d’Agbar, ha destacat: “L’excel·lència tècnica en les nostres operacions és necessària, però anem un pas més enllà: ambicionem ser una empresa tractora en el procés de reconstrucció que enfrontem, portant a terme una important transformació què té el valor diferencial de situar sempre les persones i la societat al centre de la nostra estratègia”. Així mateix, ha assenyalat la necessitat d’establir mecanismes àgils de col·laboració público-privada per a fer front al repte de la reconstrucció, on la col·laboració entre les administracions i l’empresa és essencial per a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU.

El president de la companyia ha explicat com en els més de 50 anys que Viaqua fa que treballa per l’excel·lència en la gestió d’un servei públic, la companyia aposta per projectes que es fonamenten en aquest model d’aliances, com és el cas de Cetaqua Galicia, la Unitat Mixta CIGAT-BIOFACTORÍA i la FP Dual, que desenvolupen amb la Xunta de Galícia. Altres exemples són el Consorci de Valdeorras, així com AquaOurense (societat mixta de Viaqua i la Diputació d’Ourense), i el seu Pacte Social, que estan desenvolupant a la província d’Ourense de la mà de la Diputació.

L’acte ha estat inaugurat per l’alcalde de Santiago de Compostela, Xosé Sánchez Bugallo, que ha remarcat la importància de l’aigua “com element fonamental, inclús a les zones on n’hi ha en abundància, como és el cas de Galícia i, en particular, de Santiago, ja que forma part de la pròpia configuració de la ciutat.”

Els patrons de Cetaqua Galicia també van coler participar a la celebració mitjançant un vídeo on el rector de la Universitat de Santiago, Antonio López, va declarar que Cetaqua Galicia és “la connexió necessària, i per la que la Universitat ha apostat sempre, entre el coneixement, la investigació i la transferència de resultats cara al teixit productiu i a solucions tecnològiques que les empreses poden posar en marxa.” D’altra banda, la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, va parlar sobre la importància de la tasca de Cetaqua Galicia pel present i pel futur “perquè es tracta de garantir que l’aigua tingui la qualitat necessària i de preservar-la.”

Durant la clausura, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha destacat que l’aigua és un bé natural i socioeconòmic: únic, imprescindible i limitat, per a continuació advocar per gestionar-lo com un dels nostres recursos identitaris, naturals i econòmics més apreciats. Feijóo ha felicitat a CETAQUA Galicia per aquests deu anys de treball i l’ha situat com un exemple de gestió eficaç i eficient de l’aigua i de la rellevància de la col·laboració público-privada.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.