En la seva intervenció, el president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a la península Ibèrica i Llatinoamèrica ha posat en relleu la importància de tenir cura de l’aigua davant el gran repte de l’escassetat hídrica que estem vivint, tant a Espanya —i en particular, Catalunya— com a gran part del món. “Urgeix una acció decidida i col·laborativa, amb el suport de solucions tecnològiques capdavanteres, amb l’objectiu de garantir l’aigua per a les diferents necessitats dels àmbits urbà, industrial i agrícola”, ha declarat. Així mateix, Àngel Simon ha presentat l’estratègia del Grup en aquest àmbit, basada en una gestió responsable i diversificada dels recursos hídrics en què la regeneració i la reutilització de les aigües residuals constitueix un pilar clau. Per això, la companyia compta amb el coneixement, la capacitat de gestió i la tecnologia per dur a terme aquesta iniciativa, incloent-hi un projecte d’innovació ambiciós en el marc dels fons Next Generation EU de 1.300 milions d’euros. “A Europa, Espanya és un país capdavanter en la reutilització de l’aigua, però ens cal avançar i invertir de manera més consistent i coordinada per poder resoldre aquest problema a llarg termini”, ha afirmat Àngel Simon.
Pel que fa a la reindustrialització d’Europa, el president d’Agbar ha fet èmfasi en la necessitat d’ampliar l’autosuficiència en innovació. “Hem de ser capaços de cooperar i col·laborar en aquesta innovació en l’àmbit europeu per ser competitius a la resta de mercats”, ha declarat. D’altra banda, ha assenyalat que és imprescindible fer de l’aigua un eix estratègic en l’agenda del país a través d’un pacte nacional d’obres hidràuliques amb la finalitat de millorar i modernitzar tots els processos que afecten la gestió d’aigües, mitjançant tecnologia associada, que ens fa competitius, i participació publicoprivada.
En aquesta línia, Àngel Simon ha recordat la importància de comptar amb la cooperació entre les administracions públiques i les empreses privades per donar resposta als grans reptes a què ens enfrontem com a societat. “La col·laboració publicoprivada és el gran èxit dels darrers anys del nostre país. Necessitem qualitat institucional i garantia en aquest marc perquè cada actor compleixi el seu paper”, ha explicat.
Finalment, Àngel Simon s’ha mostrat optimista i ha destacat la possibilitat de conviure en un món més sostenible si actuem amb determinació i visió de futur, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, i amb la implicació necessària de tots els actors. “Hem de cooperar i avançar conjuntament per donar resposta als reptes perquè cap agent individualment no podrà assolir-los tot sol”, ha conclòs.
La trobada anual del Cercle d’Economia és una referència en l’agenda catalana i constitueix l’activitat de més rellevància pública del Cercle, atès que ofereix debats i propostes sobre els reptes més importants de cada moment. En aquesta 38a edició, l’esdeveniment reuneix empresaris, directius i representants polítics amb el lema “Reactivar el futur. Economia, geopolítica i oportunitats de progrés”, i posa l’accent en la construcció d’una societat més unida per abordar uns desafiaments que són comuns i globals, mitjançant solucions en els àmbits de la justícia social, la col·laboració europea i la innovació.