Àngel Simon participa en la presentació del llibre Regenerando el Plan Cerdà sobre el model urbanístic de Barcelona

Aquest dijous, 21 de gener, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona ha organitzat un debat sobre la transformació de les ciutats al segle XXI arran de la presentació del llibre “Regenerando el Plan Cerdà. De la manzana de Cerdà a la supermanzana del urbanismo ecosistémico”, de Salvador Rueda, ecòleg i fundador de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona. En l’acte, dut a terme en format online, hi ha participat el president d’Agbar, Àngel Simon, que ha compartit la seva visió de la ciutat del futur i ha destacat la integració necessària dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

El llibre, que ha comptat amb l’impuls d’Agbar, s’edita en un moment excepcional en què la pandèmia de la COVID-19 ens obliga a repensar les ciutats i regenerar-les amb criteris diferents; la transformació cap a entorns urbans més resilients, inclusius i sostenibles és més necessària que mai. La proposta de Salvador Rueda actualitza i trasllada al moment present el pla original d’Ildefons Cerdà per a l’Eixample de Barcelona, mantenint els principis visionaris plantejats per l’enginyer el 1859 i combinant-los amb els nous reptes globals als quals s’enfronten les ciutats del segle XXI.

“El naixement i l’evolució posterior d’Agbar estan absolutament lligats a la història de Barcelona i al pla de reforma de Cerdà, que va permetre en la seva època el desenvolupament d’un modern sistema de subministrament d’aigua potable i sanejament, avui dia referent a escala mundial”, ha explicat Àngel Simon. “La proposta urbanística del llibre Regenerando el Plan Cerdà va un pas més enllà i integra nous criteris essencials en la reinvenció de les ciutats, com ara l’aposta per l’urbanisme ecològic, que contribueix a minimitzar l’impacte de les ciutats sobre el planeta, o la creació de nous espais públics”, ha afirmat. En aquesta línia, el desenvolupament d’infraestructures verdes i la integració de la biodiversitat en l’entorn urbà formen part de les iniciatives d’Agbar encaminades a millorar la qualitat de vida de les persones i lluitar contra el canvi climàtic.

A més, en el context actual de reconstrucció post-COVID-19, el president d’Agbar ha posat en relleu la necessitat de reforçar el diàleg i les aliances, amb la col·laboració publicoprivada com a motor de dinamització que permeti mobilitzar recursos financers i executar les inversions necessàries per garantir els nivells de benestar per a la ciutadania.

Finalment, Àngel Simon ha destacat el paper fonamental que exerceixen les ciutats en la consecució de l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, especialment el número 11, Ciutats i comunitats sostenibles. “Les ciutats són el primer front davant l’emergència climàtica: necessitem ciutats més resilients, i cal desenvolupar actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic, amb el full de ruta dels ODS”, ha conclòs.

En l’acte hi han participat també Oriol Altisench, degà de Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya; Salvador Rueda, autor del llibre Regenerando el Plan Cerdà, i Andreu Ulied, director de Mcrit.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.