El llibre, que ha comptat amb l’impuls d’Agbar, s’edita en un moment excepcional en què la pandèmia de la COVID-19 ens obliga a repensar les ciutats i regenerar-les amb criteris diferents; la transformació cap a entorns urbans més resilients, inclusius i sostenibles és més necessària que mai. La proposta de Salvador Rueda actualitza i trasllada al moment present el pla original d’Ildefons Cerdà per a l’Eixample de Barcelona, mantenint els principis visionaris plantejats per l’enginyer el 1859 i combinant-los amb els nous reptes globals als quals s’enfronten les ciutats del segle XXI.
“El naixement i l’evolució posterior d’Agbar estan absolutament lligats a la història de Barcelona i al pla de reforma de Cerdà, que va permetre en la seva època el desenvolupament d’un modern sistema de subministrament d’aigua potable i sanejament, avui dia referent a escala mundial”, ha explicat Àngel Simon. “La proposta urbanística del llibre Regenerando el Plan Cerdà va un pas més enllà i integra nous criteris essencials en la reinvenció de les ciutats, com ara l’aposta per l’urbanisme ecològic, que contribueix a minimitzar l’impacte de les ciutats sobre el planeta, o la creació de nous espais públics”, ha afirmat. En aquesta línia, el desenvolupament d’infraestructures verdes i la integració de la biodiversitat en l’entorn urbà formen part de les iniciatives d’Agbar encaminades a millorar la qualitat de vida de les persones i lluitar contra el canvi climàtic.
A més, en el context actual de reconstrucció post-COVID-19, el president d’Agbar ha posat en relleu la necessitat de reforçar el diàleg i les aliances, amb la col·laboració publicoprivada com a motor de dinamització que permeti mobilitzar recursos financers i executar les inversions necessàries per garantir els nivells de benestar per a la ciutadania.
Finalment, Àngel Simon ha destacat el paper fonamental que exerceixen les ciutats en la consecució de l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides, especialment el número 11, Ciutats i comunitats sostenibles. “Les ciutats són el primer front davant l’emergència climàtica: necessitem ciutats més resilients, i cal desenvolupar actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic, amb el full de ruta dels ODS”, ha conclòs.
En l’acte hi han participat també Oriol Altisench, degà de Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya; Salvador Rueda, autor del llibre Regenerando el Plan Cerdà, i Andreu Ulied, director de Mcrit.