Àngel Simon, a Desayuno CEDE: “La preparació, l’anticipació i les aliances són essencials per donar resposta als reptes ambientals i socials, d’avui i del futur”

El president d’Agbar, Àngel Simon, ha participat aquest matí, en el marc del cicle Desayunos de Trabajo organitzat per la Fundació CEDE en col·laboració amb Deloitte, en un diàleg centrat en l’aigua i la resposta als reptes. Durant la trobada, Àngel Simon ha compartit el seu punt de vista sobre els principals reptes a què s’enfronta el nostre país, especialment pel que fa a la lluita contra el canvi climàtic i l’escassetat hídrica creixent, una de les grans preocupacions de la nostra societat. D’altra banda, ha abordat diversos temes referents a l’acció social, el lideratge i el talent, entre d’altres.

Àngel Simon, president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a la península Ibèrica i Amèrica Llatina, ha començat la seva intervenció repassant la trajectòria d’Agbar, la integració com a hub de coneixement de l’aigua amb Veolia i la visió estratègica del grup. “Som una empresa amb una trajectòria de més de 156 anys, que presta un servei essencial, en tot moment i en cada etapa, amb vocació i coneixement”, ha declarat el president d’Agbar. Així mateix, Àngel Simon ha destacat el model empresarial d’Agbar, basat en l’excel·lència operativa, la innovació, la sostenibilitat, les aliances i l’acció social. “Un model que busca aportar valor per a tota la societat”, ha afirmat.

Davant l’impacte del canvi climàtic sobre els recursos hídrics, que al nostre país es caracteritza per sequeres cada cop més extenses i freqüents —com la que estem patint actualment—, que a més conviuen amb fenòmens meteorològics extrems com les darreres DANA, Àngel Simon ha indicat: “Per poder garantir la disponibilitat d’aigua en el futur, cal que continuem avançant en aquesta direcció, amb la implicació de totes les parts, i que apostem per la reutilització com a solució principal a l’escassetat”. Així, la regeneració i la reutilització de l’aigua permeten donar una nova vida a les aigües residuals per a nous usos a les ciutats, les indústries i l’agricultura, segons les necessitats de cada sector. Agbar, com a referent en l’àmbit del cicle integral de l’aigua, disposa del coneixement, la capacitat de gestió i la tecnologia per materialitzar aquest projecte a gran escala. Així mateix, davant del dèficit d’infraestructures, el president d’Agbar ha remarcat la necessitat d’incrementar les inversions —que millorin la resiliència i la sostenibilitat— i la governança, amb la planificació hidrològica a llarg termini, per anticipar i actuar de manera eficaç en períodes de sequera. Àngel Simon també ha recordat que és imprescindible tractar l’aigua com a eix estratègic en l’agenda del nostre país.

En aquest àmbit, Agbar, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte del canvi climàtic als territoris, ofereix solucions innovadores de mitigació i adaptació, com ara el desenvolupament de noves infraestructures més resilients i la implementació de tecnologies digitals —gràcies a la xarxa de hubs Dinapsis, impulsada pel grup— que permetin optimitzar l’ús urbà d’aquest recurs hídric i anticipar-se a aquests fenòmens meteorològics extrems.

Tot seguit, en un apartat dedicat al compromís de la companyia amb l’acció social, Àngel Simon ha detallat l’estratègia d’Agbar partint de tres eixos clau: la generació d’oportunitats educatives, la millora de l’ocupabilitat i la creació de comunitats sostenibles, amb l’objectiu de reduir les desigualtats i millorar la qualitat de vida de les persones. “Actuem com a motor de transformació als municipis on operem, mitjançant l’impuls de programes d’acció social d’alt impacte en col·laboració amb les entitats locals rellevants”, ha afirmat. Així mateix, el president d’Agbar ha fet valer les diverses iniciatives que estan en marxa actualment, com ara el programa OLA (Ocupació, Lideratge, Acompanyament), que fomenta l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat, en aliança amb la Creu Roja i els ajuntaments locals; el conveni de col·laboració amb la Fundació ONCE per a la inserció laboral de persones amb discapacitat i l’acompanyament del talent jove mitjançant beques formatives.

D’altra banda, en relació amb el foment del lideratge i del talent, Àngel Simon ha posat en relleu la importància del propòsit per atreure i retenir el talent a les organitzacions, així com la necessitat de promoure la presència femenina. Per acabar, el president d’Agbar ha compartit un missatge d’optimisme i de confiança per a les pròximes generacions, i ha remarcat que és necessària la col·laboració de tothom per continuar avançant cap a un futur més sostenible per a les persones i el planeta.

La trobada, presentada per Pau Herrera, secretari del patronat de la Fundació CEDE, s’ha dut a terme en format de diàleg i ha estat moderat per Ángeles Delgado, presidenta de Fujitsu a Espanya i Portugal i patrona de la Fundació CEDE. Aquest Desayuno CEDE s’ha pogut seguir també en streaming a través de la xarxa Conexión España.

Des de la seva creació l’any 1997, la Fundació CEDE —Confederació Espanyola de Directius i Executius— contribueix a la projecció de la imatge social dels directius espanyols i a la promoció de l’ètica professional. Actualment, CEDE reuneix més de 155.000 directius.

 

Para veure el vídeo resum de la intervenció d’Àngel Simon a Desayuno CEDE: 

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.