Àngel Simon: “Cal advocar per un enfortiment de la regulació del sector i per la governança com a solució als desequilibris hídrics territorials”

El president executiu d’Agbar, Àngel Simon, va participar ahir al cicle Diàlegs, Empresa i Societat del Cercle d’Economia amb l’objectiu de reflexionar sobre la situació actual del sector de l’aigua, així com sobre els reptes i les oportunitats que ens esperen en el futur. “La fórmula d’èxit és el model de col·laboració publicoprivada. Aquest model requereix un enfortiment de la regulació del sector com a solució fonamental per solucionar els desequilibris hídrics territorials, així com situar el coneixement tècnic al centre de les decisions, evitant, d’aquesta manera, que debats ideològics o demagògics frenin el desenvolupament i la implantació de solucions efectives. I això s’aconsegueix mitjançant la governança”, va afirmar durant un col·loqui amb el president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera. Així mateix, Àngel Simon va destacar el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, la sostenibilitat i l’economia circular com a reptes principals de la societat i el sector. “Cal afrontar el problema global del canvi climàtic amb solucions locals, que han d’anar alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides”.

Davant la delicada situació de sequera que viu el país, el president executiu d’Agbar va explicar com Barcelona i l’àrea metropolitana podrien fer front a aquesta situació: “El primer i millor recurs que tenim per afrontar-la és la reutilització.” Però perquè sigui una realitat, va destacar que cal aconseguir el consens de totes les parts implicades. “Necessitem un pacte global de l’aigua a Espanya amb la finalitat d’adoptar mesures amb anticipació per planificar les inversions i afrontar, d’aquesta manera, futures èpoques de sequera sense lluites partidistes.” Va explicar, a més, que “a la depuradora del Baix Llobregat (el Prat) disposem d’una canonada de 15 km que transcorre riu amunt fins a Molins de Rei. Aquesta depuradora, que pot produir cada dia 250 milions de litres (2.000 l/s d’aigua regenerada d’una qualitat excel·lent provinent de dos milions d’usuaris), podria impulsar aquesta aigua riu amunt per ser tractada a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí i convertir-se, així, en aigua apta per al consum humà”.

Un altre dels temes tractats durant la seva intervenció va ser el de la factura de l’aigua. Durant l’esdeveniment es va posar de manifest l’increment de l’11,8% de la tarifa d’ATLL per part de l’Agència Catalana de l’Aigua, amb l’impacte consegüent en la factura final dels consumidors, una xifra que se situa per sobre de l’IPC. “En el cas de Barcelona i els municipis de l’àrea metropolitana, el cost del servei de la companyia operadora —és a dir, Aigües de Barcelona— suposa només el 34% del rebut. La resta —més del 50%— són, bàsicament, taxes administratives i compra de l’aigua en alta”, va assegurar. Així mateix, va recordar que Aigües de Barcelona no talla l’aigua a ningú que no la pugui pagar gràcies als seus fons de solidaritat.

També va aprofitar l’ocasió per compartir la seva visió sobre les resolucions judicials que s’esperen aquest any respecte dels contenciosos d’ATLL o la concessió de l’aigua a Barcelona. “Respectarem les decisions judicials —que per descomptat seran acatades—, que confiem que siguin favorables al grup”, va comentar. En relació amb la concessió de l’aigua de Barcelona, a més, va dir que “si la sentència fos desfavorable, tornaríem a la situació anterior al 2013, és a dir, l’Àrea Metropolitana de Barcelona n’assumiria la depuració i nosaltres el proveïment”.

Aquesta iniciativa del Cercle d’Economia amb empresaris de llarga i reconeguda trajectòria té com a objecte principal aprofitar la seva experiència i reflexions com a estímul per fer front als nous reptes que es plantegen a les empreses i a la societat en aquest inici d’un nou segle. En aquesta edició es va destacar com ha influit en la trajectòria professional d’Àngel Simon la seva formació com a enginyer de camins i el seu component humanista a l’hora de fer pivotar l’activitat empresarial al voltant de la persona.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.