Agbar reforça els projectes contra l’emergència climàtica i l’exclusió social amb les aportacions del Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social

El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar, que conclou avui, ha presentat en un acte retransmès en streaming les principals propostes que ha posat en marxa la companyia a partir de les recomanacions traçades pel Consell en els últims dos anys de treball. L’objectiu principal del Consell Assessor ha estat contribuir a avançar en els reptes que afronta la gestió de l’aigua davant de l’emergència climàtica i amb compromís social, en el marc de la pandèmia de la COVID-19.

Segons Àngel Simon, president d’Agbar: “El Consell Assessor d’Agbar s’ha consolidat, durant els últims dos anys de treball, com un espai de debat i de reflexió profunds, amb una visió interdisciplinària i que ens ha fet de guia per reforçar encara més el nostre compromís amb el territori i la ciutadania”. El president d’Agbar també ha avançat que, com a etapa següent per continuar aprofundint en el diàleg i l’escolta activa, Agbar està preparant, per als pròxims mesos, una Jornada de Grups de Relació per rendir comptes amb tots els stakeholders i integrar els diversos punts de vista en els reptes de futur.

El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar, que conclou amb aquest acte la seva activitat, va ser creat el gener de 2019 i està format per 15 persones externes a la companyia i referents en el seu àmbit d’expertesa. Al llarg del 2020, el Consell Assessor ha continuat amb la tasca iniciada i ha celebrat 4 sessions plenàries, 2 sessions monogràfiques i 22 sessions de treball i tallers en format digital. En l’acte d’avui s’han presentat els resultats principals fruit d’aquest grup de treball.

Desafiaments presents i futurs

Durant l’acte, en una primera taula rodona s’han contextualitzat quins són els desafiaments principals en què s’ha centrat l’activitat del Consell Assessor aquest any.

Tomàs Molina, Cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i professor associat de la Universitat de Barcelona, ha parlat de la necessitat d’abordar el canvi climàtic i del paper de la gestió de l’aigua: “L’aplicació de tecnologia al cicle de l’aigua ha de permetre que l’aigua, després de passar per les nostres ciutats, pugui ser reutilitzada per assegurar-ne el subministrament en el futur”.

Per la seva banda, Marta Cassany, Secretària d’Afers Socials i Famílies de la Conselleria de Treball de la Generalitat de Catalunya, ha posat el focus en l’impacte que tindrà la COVID-19 més enllà de l’àmbit sanitari, i ha afirmat que “davant les dures conseqüències de la pandèmia, serà necessari estar atents i disposats a impulsar accions valentes que ajudin a fer front al creixement de la vulnerabilitat”.

En aquest sentit, Felipe Campos, Director general de l’Associació Educativa Itaca de L’Hospitalet de Llobregat, ha assegurat: “El sector privat contribueix decisivament a mitigar els efectes de la pandèmia, i les aliances publicoprivades amb les entitats socials donen com a resultat projectes multiplicadors que aporten seguretat a la ciutadania”.

Oportunitats per fer front als reptes mediambientals

Un dels eixos en què s’ha centrat l’activitat del Consell Assessor d’Agbar és la resposta als reptes mediambientals, especialment des de la gestió de l’aigua. En aquest àmbit, una de les iniciatives d’Agbar que s’ha reforçat amb les contribucions del Consell Assessor és la transformació de les plantes depuradores en ecofactories: instal·lacions que reutilitzen el 100% de l’aigua, que produeixen l’energia que consumeixen i que minimitzen els residus generats, amb un impacte positiu en l’entorn que les envolta i en la conservació de la biodiversitat.

En aquest aspecte, Ramon Folch, Socioecòleg i president d’ERF (Estudi Ramon Folch i Associats) ha afirmat que “cal adoptar formes de producció, distribució i consum que siguin resilients: és hora d’implementar l’economia circular, també en el cicle de l’aigua”.

Així mateix, Victoria Eugenia Martínez Fraile, Exdirectora de la Fundació Agbar, ha parlat de la garantia de l’aigua com a garantia de salut: “La preservació dels ecosistemes naturals i, en especial, de les grans reserves d’aigua del planeta i la lluita contra el canvi climàtic han de ser, més que mai, una prioritat”.

Per la seva part, Javier Pacheco, Secretari general de CCOO a Catalunya, ha posat en valor la relació entre la recuperació sostenible i l’ocupació verda: “Cal impulsar un canvi de model productiu basat en el coneixement, la sostenibilitat i la circularitat, amb una aposta per transformar estructuralment l’economia i crear ocupació verda de qualitat en el territori”.

En la mateixa línia, Pere Vilanova, Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Barcelona, ha senyalat com afectarà la COVID-19 en el contracte social: “Caldrà analitzar l’impacte de la pandèmia en les polítiques públiques fetes des de les institucions, en particular, les de naturalesa social, i posar en valor la necessitat de cooperació publicoprivada per garantir els serveis essencials com l’aigua”.

La construcció d’un hub de l’aigua a Barcelona a partir de les aliances

En el marc de l’activitat del Consell Assessor d’Agbar, hi ha hagut consens entre tots els membres en la necessitat de promoure les aliances per aconseguir un major impacte dels projectes. Un dels projectes que s’ha posat en marxa és la creació d’un hub sobre coneixement de l’aigua a Barcelona, que uneixi un ecosistema d’innovació, tecnologia i formació amb un espai obert per a la ciutadania, amb voluntat de sumar esforços.

Jordi Hereu, President d’Idencity i President d’Hispasat, ha afirmat que “l’àrea metropolitana de Barcelona compta amb infraestructures, coneixement i empreses de referència per esdevenir un hub a escala mundial de la gestió de l’aigua”.

Per a Josep Sánchez Llibre, President de Foment del Treball, ha exposat que “la realització de grans projectes transformadors fa imprescindible la col·laboració entre les administracions públiques i l’empresa privada per respondre als Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

Per la seva banda, Camil Ros, Secretari general de la UGT a Catalunya, ha afirmat que “els acords entre cadascuna de les parts permetran generar ocupació de qualitat en un sector prioritari com és l’aigua i consolidar les bases per construir un model de societat equitatiu, solidari, competitiu i resilient, sobretot en el context de crisi en el qual estem immersos”.

Anna Merino, Directora de Strategy & Economics de PwC, ha parlat de la necessitat d’invertir en infraestructures a partir del preu de l’aigua: “Tenir unes tarifes adaptades a costos seguint els principis i les bones pràctiques europees permet als operadors invertir en infraestructures que garanteixin l’eficiència, la millora del servei i la sostenibilitat mediambiental”.

El pacte social: solidaritat, ocupació de qualitat i reconstrucció verda

Per tal de transformar el model de gestió de l’aigua i respondre als reptes actuals de la ciutadania, des d’Agbar, i amb la guia del Consell Assessor, s’està impulsant el pacte social, una iniciativa que busca actuar en tres eixos: la solidaritat, per garantir l’accés a l’aigua a tots els col·lectius vulnerables; l’ocupació, per generar llocs de treball de qualitat, i la reconstrucció verda, per impulsar la transició ecològica.

Sobre aquesta proposta, Miquel Roca, Soci fundador i President de Roca Junyent, ha afirmat que “la sostenibilitat, entesa com un compromís bàsic de tots els operadors del mercat, demana aprofundir en el fet que un pacte social com el que es proposa tiri endavant”.

Jordi Giró, President de la CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), ha apuntat la necessitat d’entendre els conceptes que componen el rebut de l’aigua: “La claredat i la transparència de la informació de la factura són imprescindibles. Agrupar els conceptes en funció de si estan vinculats o no al cicle de l’aigua representa un bon pas cap a l’assoliment d’una ciutadania més informada”.

Per la seva banda, Pilar Díaz, Professora associada de la Universitat de Barcelona, experta en polítiques de discapacitat, ha parlat de la necessitat de garantir l’accessibilitat en l’entorn actual: “En aquests darrers mesos, l’augment imparable de la digitalització de les activitats ha provocat una expansió accelerada de recursos, però cal assegurar que tothom hi té accés, té els mateixos drets i les mateixes oportunitats, fomentant l’accessibilitat universal”.

Dolors Camats, Directora de la Cooperativa Obrera de Viviendas El Prat de Llobregat, SCCL, ha incidit en la necessitat d’entesa entre totes les parts: “Si alguna cosa hem après del moment que estem superant és que ningú, cap actor institucional o polític, social o econòmic, no pot fer-ho sol. Aquesta necessitat d’entesa ha de ser fruit de la responsabilitat de cada un dels actors implicats, públics, privats o individuals. I el nostre deure és exigir-la”.

En l’acte també hi ha participat el Dr. Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona i assessor científic d’Agbar, que ha remarcat “l’actitud activa d’Agbar, anant més enllà de les recomanacions oficials, per garantir la màxima seguretat per als empleats i, alhora, mantenir la garantia de subministrament d’aigua per a la ciutadania”.

El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar està format per:

• Àngel Simon. President d’Agbar i president del Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social.
• Dolors Camats. Directora de la Cooperativa Obrera de Viviendas El Prat de Llobregat, SCCL.
• Felipe Campos. Director general de l’Associació Educativa Itaca de L’Hospitalet de Llobregat.
• Marta Cassany. Secretària d’Afers Socials i Famílies de la Conselleria de Trebal de la Generalitat de Catalunyal.
• Pilar Díaz. Professora associada de la Universitat de Barcelona, experta en polítiques de discapacitat.
• Ramon Folch. Socioecòleg i president d’ERF (Estudi Ramon Folch i Associats).
• Jordi Giró. President de la CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya).
• Jordi Hereu. President d’Idencity i President d’Hispasat.
• Victoria Eugenia Martínez Fraile. Exdirectora de la Fundació Agbar.
• Anna Merino. Directora de Strategy & Economics de PwC.
• Tomàs Molina. Cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i professor associat de la Universitat de Barcelona.
• Javier Pacheco. Secretari general de CCOO a Catalunya.
• Miquel Roca Junyent. Soci fundador i President de Roca Junyent.
• Camil Ros. Secretari general de la UGT a Catalunya.
• Josep Sánchez Llibre. President de Foment del Treball.
• Pere Vilanova. Catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Barcelona.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.