Durant la seva intervenció, Àngel Simon ha recordat els inicis d’Aigües Andines i l’aposta decidida de l’empresa per fer realitat la modernització del sistema d’aigües, i especialment del sanejament, a Xile. Gràcies a l’aplicació de coneixement, tecnologia i capacitat d’innovació, Santiago va ser la primera metròpoli de llatinoamèrica en tractar el 100% de les seves aigües residuals. En aquest recorregut de 25 anys de transformació en la gestió de l’aigua i del medi ambient, destaquen projectes clau com la renovació i modernització del Zanjón de la Aguada i la descontaminació del riu Mapocho, que travessa la Regió Metropolitana.
En aquest context, Àngel Simon ha declarat: “A cada moment hem d’anticipar-nos i seguir actuant, amb la base de les aliances públic-privades, davant els reptes socials i mediambientals de la gestió del recurs hídic en un país de referència en aquest àmbit com és Xile. Hem de continuar innovant, en el moment actual, per incrementar la resiliència davant el canvi climàtic, atents a les expectatives dels grups d’interès”.
En un context de lluita contra el canvi climàtic, un dels majors reptes del país, una fita important és la transformació de les plantes de tractament d’aigües residuals en biofactories, un projecte reconegut per l’ONU com una de les millors iniciatives davant el canvi climàtic (premi ‘Momentum for Change’). En recuperar aigua per a nous usos, valoritzar els residus i generar energia renovable per a la seva pròpia gestió, les biofactories contribueixen a la reducció de les petjades hídrica i de carboni de les operacions del grup.
De cara al futur, Aigües Andines busca posicionar Santiago com a ‘biociutat’, mitjançant una nova mirada per fer front als efectes del canvi climàtic impulsant la resiliència i la seguretat hídrica sostenible en el temps per a la pròpia ciutat i els més de 8 milions d’habitants de la Regió Metropolitana. Aquesta iniciativa considera una sèrie de projectes, amb pilars centrats en la recerca de noves fonts d’aigua, resiliència, un major aprofitament d’aigües subterrànies i solucions basades en la natura, juntament amb un ús responsable del recurs.
D’altra banda, durant el debat s’ha reflexionat sobre la rellevància del paper del regulador, i Àngel Simon ha destacat la necessitat de comptar amb un regulador que estableixi regles clares, complint amb la normativa vigent, i que tingui una visió a llarg termini.
També s’ha reflexionat sobre els principis i valors del model d’empresa actual. En aquest sentit, el propòsit, és a dir, la raó d’existir que vincula i aporta cohesió a totes les persones que formen part d’una organització o que s’hi relacionen, juga un paper fonamental. Recentment, Aigües Andines ha renovat el seu propòsit, que és “A Aigües Andines ens compromet la sostenibilitat dels serveis d’aigua i sanejament que oferim a les persones, contribuint a que visquin sempre en un entorn saludable”.
En aquest debat hi han participat Juan Eduardo Saldivia, ex superintendent de Serveis Sanitaris; Carolina Leitao, alcaldessa de Peñalolén i presidenta de l’Associació Xilena de Municipis (ACHM); i Sergio Campos, cap de la Divisió d’Aigua i Sanejament del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) que han coincidit en la rellevància de seguir impulsant el model de col·laboració públic-privada, que s’ha consolidat com un model d’èxit en sectors com aquest, que requereixen de grans infraestructures.
En el seminari s’han inclòs també casos d’èxit a Espanya, amb les intervencions, a la taula rodona “Inspiració per al pròxim cicle: experiència internacional per fer front al desafiament mediambiental”, de María Francisca Carazo, alcaldessa de Granada i presidenta de l’Empresa Municipal de Subministrament i Sanejament de Granada (EMASAGRA); Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat i vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB); Rafael Romeo, president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre; així com Federico Ramos, director general de Veolia Madrid Aigua i ex secretari d’Estat de Medi Ambient d’Espanya.
Durant dos dies, s’ha fet una anàlisi i una reflexió profunda del model de gestió de l’aigua, mirant també els desafiaments de cara al futur. El segon dia s’ha centrat en la gestió integrada de conques, amb especial focus en l’agricultura. L’esdeveniment ha comptat amb la participació d’Eduardo Frei Ruiz-Tagle, ex president de la República i president del CPI; Jéssica López, ministra d’Obres Públiques; Esteban Valenzuela, ministre d’Agricultura; i de Daniel Tugues, director general d’Aigües Andines, entre d’altres personalitats rellevants.