Es tracta d’un procés que s’emmarca en el projecte de Compra Pública Precomercial llançat pel CDTI amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) del Programa Operatiu pluriregional d’Espanya 2014-2020, sota la denominació “Desenvolupament de solucions en l’àmbit dels SISTEMES INFORMÀTICS DE SUPORT A la PRESA DE DECISIONS EN LA GESTIÓ DE L’AIGUA” i l’objectiu de la qual és desenvolupar un prototip demostratiu que pugui ser testat a l’entorn de la Confederació Hidrogràfica del Segura, Administració Pública usuària que cogestiona el contracte amb CDTI i serà la receptora final dels prototips resultants.
Aquesta solució està sent desenvolupada mitjançant una UTE en la qual participen: Aquatec -part del grup Agbar-, FULCRUM i SERS (totes elles empreses d’enginyeria i consultoria amb llarga trajectòria i reconeixement en el sector), i compta també amb la inestimable participació del IIAMA (Institut de Recerca d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient) pertanyent a la Universitat Politècnica de València.
La solució proposada consisteix en el desenvolupament d’un Sistema Integrat de Suport a la Gestió de l’Aigua, al qual s’ha denominat SIAGES. Aquesta plataforma dotarà als gestors del servei d’aigua, a partir de la interacció innovadora entre diferents serveis, d’una nova visió de conjunt mai obtinguda fins ara, que permetrà l’optimització de la presa de decisions en sistemes complexos, a escala diària i amb capacitat de predicció a diversos mesos, harmonitzant l’ús del recurs hídric amb la consecució dels objectius mediambientals. Per a això, SIAGES incorpora una important càrrega d’innovació i integració de dades i algorismes que permetrà, aprenent del passat i caracteritzant el present, predir i optimitzar el comportament futur.
SIAGES es basa en la interacció de diferents mòduls que fins ara mai s’havien agrupat i interrelacionat d’aquesta manera per a la gestió dels recursos hídrics en temps real (predicció meteorològica, modelització hidrològica, models agronòmics i models de gestió i hidroeconómicos), així com la construcció d’una plataforma única en la qual es produeixi la interacció de dades i en la qual el gestor pugui accedir a tota la informació rellevant. D’aquesta manera, el gestor disposarà en un únic punt d’accés de tota la informació necessària per a l’ajuda en la presa de decisions per a optimitzar la gestió del recurs per a diferents horitzons (dies/setmanes/mesos).
Per a això es comptarà amb models i eines de simulació i optimització avançades recolzades en elements d’intel·ligència artificial (IA). La IA permetrà millorar la interpretació i anàlisi de les dades del sistema, aprendre d’aquestes dades i emprar aquests coneixements per a aconseguir una millora del resultat final.
Aquest canvi de paradigma s’estima el major salt innovador de la proposta, i un canvi radical en el model de gestió realitzat fins al moment.
En aquesta fase, amb una durada de 13 mesos, es durà a terme el desenvolupament del prototip que serà verificat en la Demarcació del Segura (que comprèn la Regió de Múrcia en la seva gran majoria, i part de Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Andalusia), una de les conques amb una gestió més complexa a nivell nacional, a causa de les diferents fonts de recursos existents i a les importants demandes a proveir.
El projecte SIAGES està plenament alineat amb l’estratègia de transformació digital d’Agbar i la ferma convicció que la gestió territorial dels recursos hídrics ha d’estar basada en l’anàlisi objectiva de dades, i en la presa de decisions assistida per la intel·ligència artificial, per a reduir la incertesa, incrementar l’eficiència i contribuir al desenvolupament sostenible.