A mitjans de desembre de 2020 va ser identificada una nova soca variant de la SARS-CoV-2 en el Regne Unit, que segons recents informes té una major capacitat infectiva, augmentant entre un 40 i un 70% la transmissibilitat. És per això especialment important conèixer la seva incidència dins d’una població.
La xarxa de laboratoris d’Agbar, pionera a determinació de SARS-CoV-2 en aigües residuals, juntament amb la Direcció d’Operacions del grup, han desenvolupat un mètode ràpid (resultats en menys de 24 hores) mitjançant PCR per a la determinació d’aquesta variant en les aigües residuals. Això, unit a les xarxes de control epidemiològic ja existents, ho converteix en una eina eficaç per controlar l’evolució de la pandèmia.
En aquest context, LABAQUA, integrant de la xarxa de laboratoris d’Agbar, ha col·laborat amb la Empresa Municipal de Abastecimiento y Saneamiento de Granada (EMASAGRA) i l’Hospital Universitari Clínic San Cecilio de Granada en l’estudi de la presència d’aquesta nova soca en les aigües residuals.
Així, el grup ha incorporat aquesta nova funcionalitat a la seva solució de control epidemiològic COVID-19 CITY SENTINEL, implantada en més de 100 municipis i que fa seguiment a més de 13 milions d’habitants ampliant les solucions de monitoratge i predicció ja implantades.
COVID-19 CITY SENTINEL és el resultat d’una estratègia d’investigació d’Agbar a Espanya per desenvolupar, en temps rècord, solucions innovadores per contribuir a la lluita contra la pandèmia. D’aquesta manera, Agbar posa a disposició dels gestors públics la seva experiència i coneixement de xarxes de sanejament per ajudar a adoptar mesures efectives enfront de nous brots.
Cal destacar també que la solució COVID-19 CITY SENTINEL per al monitoratge de virus SARS-CoV-2 en les aigües residuals és la plataforma escollida pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern d’Espanya, gestor de el projecte estatal VATar COVID-19 per la vigilància microbiològica, com a plataforma digital per al lliurament de resultats i el seguiment de l’evolució del virus a les aigües residuals.
Agbar porta més de 20 anys col·laborant activament en aliança amb les administracions públiques, les universitats i el centres de recerca a la vigilància epidemiològica i detecció de virus en aigües residuals.