Durant la sessió del primer dia, s’ha debatut sobre el Pla d’Acció d’Economia Circular de la Comissió Europea i les seves conseqüències sobre els sectors productius, així com el paper de la Política Agrícola Comuna (PAC).
Avui, segon i últim dia de la jornada, l’acte s’ha centrat en les prioritats de la política europea a través del Pacte Verd Europeu (Green Deal) i la seva aplicació pràctica per a avançar en la transició cap a una Europa Net Zero d’emissions i residus.
Durant la seva intervenció, Narcís Berberana ha destacat la gestió eficient dels recursos com a factor clau de la bio-economia circular – tant els recursos naturals como els mal considerats com residus -. Segons ha afirmat el Global Strategist Officer d’Agbar, “tornar al cicle natural, amb la visió dels residus com a primeres matèries, com a fonts d’energia, com a element per a la regeneració d’ecosistemes i biodiversitat o de base per a la fertirrigació: aquesta és la veritable economia circular”. Després d’haver esmenat els principals riscos al sector agroalimentari −entre ells, les afectacions del canvi climàtic sobre els cultius, la variabilitat sobre la disponibilitat hídrica, la pèrdua de biodiversitat, l’increment de la població urbana, la viabilitat econòmica de la gestió dels aliments per l’increment dels costos d’insums o la preocupació dels agricultors davant la pèrdua de relleu generacional−, Narcís Berberana ha detallat les oportunitats què comporta per a Agbar l’economia circular. “Des d’Agbar acompanyem a la indústria agroalimentària i als agricultors mitjançant solucions innovadores amb l’objectiu d’incrementar l’eficiència, sostenibilitat i rendibilitat de la producció i gestió dels recursos, assegurant la rendibilitat econòmica i millorant la qualitat de productes i serveis; sense impacte ambiental, amb aposta tecnològica disruptiva i generació d’ocupació de qualitat”, ha conclòs.
La jornada, emesa en directe via streaming, ha comptat amb la participació de Josep Sànchez Llibre, president de Foment del Treball; Baldiri Ros, president de l’Institut Agrícola, vicepresident de Foment i president de la Comissió d’Agricultura de Foment; així com de diversos representants del sector agrícola i agroalimentari, de l’energia, de la logística i distribució, així com d’institucions europees.