Dia Mundial de l’Aigua: com l’acció col·laborativa i la innovació poden preservar l’aigua

El desglaç de les glaceres és una de les conseqüències més visibles del canvi climàtic. L’anticipació i la innovació són els eixos d’actuació prioritaris per impulsar la transformació ecològica i preservar els recursos hídrics.

Els efectes del canvi climàtic s’imposen sobre el cicle de l’aigua alterant-ne l’equilibri global. El retrocés de les grans masses glacials no només afecta regions circumdants, sinó també àrees remotes, manifestant-se a través de fenòmens com la pujada del nivell del mar, crescudes, sequeres i lliscaments de terra.

Nacions Unides ha declarat el 2025 com l’Any Internacional de la Conservació de les Glaceres, convertint aquest tema en l’eix del Dia Mundial de l’Aigua que se celebra avui 22 de març. El seu propòsit és conscienciar sobre una gran evidència: la correlació entre les emissions de gasos d’efecte hivernacle i el ritme de desglaç de les grans masses de gel del planeta.

A la mateixa Península Ibèrica estem assistint a un procés accelerat de desglaciació en els últims anys. Els augments de temperatura registrats des del 2010 han precipitat el desgel de les glaceres pirinenques, un dels pocs vestigis que queden ja d’aquesta formació geològica al Sud d’Europa. Es preveu que les masses de gel desapareixeran completament a mitjans de segle, o fins i tot abans.

Davant aquest escenari, Nacions Unides remarca la importància d’actuar contra el canvi climàtic per protegir els ecosistemes i les comunitats. Les regions costaneres i les estacionalment seques seran les més afectades per la menor disponibilitat de recursos hídrics, per la qual cosa resulta essencial adoptar mesures innovadores per fer front a l’escassetat d’aigua.

 

Innovar per accelerar la transformació

 

Ja no es tracta només de definir estratègies a llarg termini per pal·liar els efectes de la crisi climàtica, sinó de dur a terme actuacions que ofereixin solucions ara. Agbar, part del grup Veolia, com a referent en la gestió del cicle integral de l’aigua i la preservació del medi ambient, desenvolupa solucions innovadores de mitigació i adaptació, en línia amb el pla estratègic GreenUp de Veolia per a 2024-2027. Aquest pla, basat en quatre pilars clau -la circularitat, la resiliència, la descarbonització i el desenvolupament digital- demostra la solidesa del compromís de sostenibilitat de la companyia, a través de projectes pioners en matèria ambiental.

Les ecofactories són un model que revoluciona el concepte de depuradora tradicional, on la regeneració de l’aigua residual és clau per al seu propi funcionament i també per preservar l’entorn i la biodiversitat local. D’aquesta manera, la seva aigua regenerada es destina a nous usos agrícoles, urbans, turístics i industrials; i els seus residus es converteixen en nous recursos com biogàs o fertilitzants.

Un exemple de referència és l’ecofactoria BioSur de Granada, que sobre la base d’un acord de col·laboració publicoprivat entre el grup i l’Ajuntament de Granada, ha promogut la descarbonització del cicle integral de l’aigua a la ciutat. Aquesta ecofactoria demostra l’eficiència de l’economia circular aprofitant els recursos, generant energia renovable, recuperant materials de valor i minimitzant els residus. L’aplicació de tecnologies noves en els seus processos, com l’ús d’intel·ligència artificial, big data o machine learning, ha aconseguit reduir la petjada de carboni en la gestió de l’aigua de Granada. 

D’altra banda, el coneixement científic cobra gran importància en la conservació dels recursos hídrics i el medi ambient. El Centre Tecnològic de l’Aigua, Cetaqua, part del grup, realitza innovadores propostes de R+D+i per potenciar l’eficiència del cicle de l’aigua i la resiliència de les infraestructures. ICARIA és un d’aquests projectes en els quals Cetaqua ha abocat tota la seva experiència per ampliar els marges d’actuació davant el desafiament climàtic. Forma part del programa Horizon Europe de la Comissió Europea, i proposa un marc de modelització d’infraestructures crítiques estratègiques per augmentar la seva resistència davant les inclemències meteorològiques extremes. ICARIA provarà les seves solucions per a la resiliència en zones europees especialment afectades pels impactes climàtics severs: l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Arxipèlag de l’Egeu Meridional a Grècia i Salzburg a Àustria, on les glaceres s’estan fonent a causa de la intensitat de les onades de calor que pateix aquest territori.

 

L’anticipació, factor determinant davant el desafiament climàtic

 

Davant un escenari en què les conseqüències del canvi climàtic són ja una realitat amb clara manifestació al nostre entorn més proper, com la virulència d’alguns episodis de DANA o la prolongació dels períodes de sequera, resulta determinant adoptar una visió a llarg termini i apostar fermament per la innovació. Agbar construeix estratègies que permeten avançar-se als esdeveniments, impulsant la digitalització, l’economia circular, la descarbonització i les aliances publicoprivades. Aquest enfocament és el que permet desenvolupar infraestructures resilients i sostenibles, amb capacitat d’anticipació davant esdeveniments meteorològics extrems.

El grup no només s’alinea amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 6, aigua neta i sanejament per a tothom, sinó també amb altres ODS en els quals aquest recurs essencial per a la vida juga un paper transversal. Resulta primordial reforçar dia a dia el compromís ambiental de les institucions, les empreses i la ciutadania per preservar els recursos hídrics del planeta, protegir les comunitats i avançar cap a la transformació ecològica dels territoris.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.