La Marjal, el primer parc urbà inundable a Espanya, celebra els seus 10 anys

El Parc La Marjal d’Alacant celebra aquest any el seu desè aniversari. Es tracta d’una infraestructura que, al llarg d’aquesta dècada, s’ha consolidat com a obra pionera des del punt de vista hidràulic i de prevenció d’inundacions i, també, com un espai recreatiu per a la ciutadania i de protecció per a la biodiversitat.

Promogut conjuntament per l’Ajuntament d’Alacant i Aigües d’Alacant, part del grup, La Marjal va ser inaugurat al març de 2015 i dóna solució als problemes d’inundacions en una de les àrees d’urbanització de la platja de Sant Joan d’Alacant, generant una nova zona verda per al gaudi dels seus veïns i fomentant la biodiversitat.

En el seu aspecte hidràulic, el parc és capaç de retenir fins a 45.000 m3 davant de pluges d’alta intensitat, i posteriorment, derivar el cabal de pluja a la xarxa de drenatge o a la depuradora. D’aquesta manera, s’eviten problemes d’inundacions a la zona de platja de Sant Joan gràcies a una solució innovadora, diferent de les tradicionals de dipòsits tancats o canals d’evacuació al mar. Aquesta obra està basada en la natura imitant el funcionament regulador dels marjals, molt freqüents a tot el litoral mediterrani. Durant els episodis de fortes pluges en què la capacitat de la xarxa de drenatge resulta insuficient, el parc funciona com a dipòsit retenidor de grans volums d’aigua, gràcies a la instal·lació de col·lectors amb diàmetres de fins a 2000 mm.

En el seu nivell màxim d’ompliment, l’aigua inunda les zones de gespa i vegetació que envolten l’estany major. Posteriorment, l’aigua pot ser reutilitzada mitjançant el seu bombeig a la depuradora, per al seu ús com a aigua de reg. A més, la instal·lació del parc està dotada de múltiples equips per al control d’algues, entre altres, sistemes d’alerta per avís d’evacuació en situació d’entrada d’aigua, càmeres de control, així com comportes per al control del buidatge.

Des de la seva inauguració al març de 2015, ja ha entrat en funcionament en diverses ocasions, assolint un total de 58.350 m3 d’aigua emmagatzemada fins a la data.

Al llarg d’aquests 10 anys, aquesta iniciativa també ha rebut diversos reconeixements mediambientals, com a solució sostenible de referència per fer front als efectes del canvi climàtic.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.