Dia Mundial de l’Aigua: La regeneració obre una nova era per a l’aigua

Davant l’emergència climàtica, cal accelerar el canvi a un model circular. Pel que fa als recursos hídrics, això implica reutilitzar l’aigua, donant-li una nova vida.

La gestió de l’aigua es troba en un moment crucial. El canvi climàtic ha intensificat els episodis de sequera, les temperatures són cada cop més elevades i quan plou, ho fa de forma molt irregular. Només un canvi de paradigma pot salvaguardar aquest recurs natural insubstituïble. És hora d’impulsar un nou model circular, en què l’aigua tindrà infinites vides gràcies a la reutilització constant. Una nova era per cuidar la natura més i millor.

Enguany, el Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març, se centra en la necessitat d’accelerar els canvis per fer una gestió sostenible dels recursos hídrics. Garantir que tota la població del planeta tingui aigua potable i accés al sanejament el 2030, tal com estableix el sisè dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS), és un repte ambiciós i prioritari. Les Nacions Unides consideren que, per assolir aquest objectiu, cal avançar quatre vegades més ràpid del que ho estem fent actualment. 

L’aigua és un bé escàs, però essencial per a les ciutats, l’agricultura i la indústria; i per a les diferents espècies que viuen a la Terra. A més, l’augment de la població i de la demanda d’aliments provocarà que la necessitat de recursos hídrics augmenti entre un 20% i un 30% d’aquí al 2050. Espanya és, precisament, un dels països de la Unió Europea més afectats pel canvi climàtic. 

Què hi podem fer? La solució passa per la regeneració, un mètode que consisteix a aplicar a l’aigua de les depuradores un tractament addicional que permet reutilitzar-la amb totes les garanties sanitàries i tornar-la a la natura o fer-la servir per a nous usos, com ara el reg de zones verdes o l’agricultura.

Veolia aposta per l’aigua regenerada

Veolia, referent en la transformació ecològica per les seves activitats en els sectors de l’aigua, els residus i l’energia, integra des del 2022 el Grup Agbar, hub de coneixement de l’aigua. El Grup aposta de manera decidida per la reutilització de l’aigua, tema de gran rellevància en el context actual d’escassetat hídrica. Segons el primer baròmetre de la transformació ecològica de Veolia, en col·laboració amb la consultora Elabe, el 85% dels espanyols pensa que l’escassetat i l’esgotament dels recursos és greu i imminent (enfront del 77% a escala mundial), i el 62% considera que cal canviar de manera radical el nostre actual estil de vida, mitjançant la introducció de solucions tecnològiques. 

Davant d’aquesta realitat, Agbar, que subministra aigua potable a més de 13,6 milions de persones a 1.100 municipis d’Espanya, impulsa diferents iniciatives per endegar un nou model circular en la gestió dels recursos hídrics. Un exemple és Aigües de Barcelona, que forma part del Grup i que ha presentat un projecte capdavanter per fer front al dèficit hídric actual de l’àrea metropolitana de Barcelona, que afecta les conques dels rius Llobregat i Ter. Un projecte amb fons Next Generation i una inversió de més de 1.500 milions d’euros que inclou l’adequació de les dues grans depuradores de l’àrea metropolitana (Baix Llobregat i Besòs) per convertir-les en veritables “fàbriques” d’aigua regenerada. 

A la Regió de Múrcia, la depuradora d’aigües residuals Cabezo Beaza de Cartagena, gestionada per Hidrogea, que també forma part del Grup, tracta 7.319 m3 d’aigua al dia, que equival a proveir 4.300 hectàrees de cultiu d’aquest preuat recurs. El sistema de reutilització d’aigua, enfocat al 100% a ús agrícola en el cas d’aquesta depuradora, contribueix a apaivagar els efectes de la sequera a una de les principals zones agrícoles d’Espanya. Gràcies a les aigües reutilitzades, els agricultors d’aquesta comarca són capaços de produir més de 412.000 tones anuals d’hortalisses, com ara l’enciam, la coliflor, el bròcoli o el meló. 

A les Canàries, Canaragua, una altra companyia integrada a Agbar, és un referent pel que fa a la reutilització d’aigües aplicades al sector turístic. La companyia, que gestiona deu estacions depuradores, aconsegueix produir més de 4 hm3 d’aigua regenerada cada any, que s’utilitza principalment per regar zones verdes municipals. A més, la depuradora de Las Burras, situada al sud de l’illa de Gran Canària, subministra aigua regenerada a tres camps de golf.

És hora d’accelerar la implantació d’un model circular per donar vides infinites a l’aigua. L’aigua regenerada obre una nova era més sostenible. Tots —empreses, administracions, ciutadania, etc.— podem contribuir, cadascun des del seu àmbit, a garantir la disponibilitat d’aigua per a les generacions futures.

 

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.