Àngel Simon, president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a la península Ibèrica i Llatinoamèrica, ha iniciat el discurs amb unes paraules per contextualitzar els desafiaments actuals a què s’enfronta la societat i la importància de les aliances per desenvolupar solucions de resposta: “En un moment crític per al futur del planeta, en què l’emergència climàtica, la recuperació econòmica i la lluita contra les desigualtats són objecte i origen d’incerteses que amoïnen el conjunt de la societat, cal que les empreses i les administracions actuem de manera col·laborativa mitjançant les aliances i l’impuls de la innovació per trobar solucions que contribueixin al progrés social i a la qualitat de vida de les persones, sense deixar ningú enrere”, ha afirmat.
D’acord amb el marc actual, Àngel Simon ha assenyalat que “les empreses hem d’estar en transformació contínua i evolucionar en línia amb les necessitats de la nostra societat per posicionar-nos davant de les problemàtiques i crear confiança”. Així, el president d’Agbar ha definit el model d’empresa del segle xxi com aquell que ha d’afegir valor, satisfer una necessitat social i contreure un compromís ferm amb tots els grups d’interès, des de l’escolta activa i la rendició de comptes. En aquest sentit, ha declarat que “les grans empreses podem —per estructura i per mida— obrir camí i ser punta de llança, i així actuar des de la responsabilitat comptant amb la corresponsabilitat de tots”. Així mateix, el president d’Agbar ha posat en relleu la importància del propòsit corporatiu que, de manera creixent, es referma com a pilar clau en la transformació de les organitzacions i que, en temps d’incertesa, actua com a generador de confiança.
Durant la seva intervenció, Àngel Simon també ha subratllat la importància de mesurar, amb l’establiment d’uns indicadors d’acompliment, per tal de definir quan una estratègia és sostenible. Aquests indicadors són alhora eines de gestió. En aquest sentit, cal implementar els criteris ESG (ambientals, socials i de governança, per la sigla en anglès) a les empreses i donar forma a estratègies amb impacte econòmic, social i ambiental per complir l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El president d’Agbar ha compartit alguns exemples de com es materialitza l’estratègia de sostenibilitat a Agbar. Entre ells, ha destacat el compromís del grup per implementar l’economia circular en els processos; com per exemple, a través del projecte pioner de transformació de les plantes de tractament d’aigua en biofactories, un model reconegut per les Nacions Unides en la lluita contra el canvi climàtic; en l’àmbit de l’acció social, ha esmentat el Pacte Social, amb el qual es garanteix el dret a l’aigua sense deixar ningú enrere, i el Programa ONA, en col·laboració amb la Creu Roja, per reduir la situació de vulnerabilitat de les persones i facilitar-los l’accés a una feina. En matèria d’innovació tecnològica i digitalització, ha parlat de la xarxa Dinapsis per a la transformació digital en el cicle integral de l’aigua i la salut ambiental de les ciutats, amb una rellevància especial en un context d’emergència climàtica i hídrica i de sequera, amb la necessitat creixent de monitoratge i vigilància per optimitzar les solucions i les respostes.
Pel que fa al desafiament de la sequera, una realitat recurrent en el nostre clima mediterrani i que ens afectarà cada cop més, no només a Espanya sinó a tot Europa, Àngel Simon ha posat en relleu la “urgència de prendre mesures i de desenvolupar projectes que preservin els recursos hídrics i que dotin d’una resiliència més gran a les ciutats”. En aquest àmbit, Agbar aposta per la reutilització de les aigües residuals, per poder evolucionar cap a una circularitat total que permeti tornar a utilitzar l’aigua tractada en agricultura, en indústria i a les mateixes ciutats (per exemple, per al reg de parcs o la neteja de carrers), i així reduir la pressió sobre els recursos hídrics.
En el tancament de la seva intervenció, Àngel Simon ha assenyalat la necessitat, per estar en disposició d’afrontar els desafiaments en les millors condicions, de comptar amb el talent més preparat, mitjançant professionals —i líders— qualificats, compromesos i capaços d’anticipar-se en entorns complexos i canviants. “En definitiva, la clau de tota estratègia empresarial basada en la sostenibilitat són les persones”, ha declarat Àngel Simon, i ha afegit: “I vosaltres, líders del present i del futur, heu d’actuar sempre des de la passió i la convicció.” Per acabar, el president d’Agbar ha afirmat que “junts, amb la ferma voluntat de sumar esforços, aconseguirem avançar cap a un futur més sostenible per a les persones i el planeta”.
L’acte ha tingut lloc de forma presencial al campus d’Esade a Madrid. A la taula, Àngel Simon ha estat acompanyat per Mario Lara, director d’Esade Madrid i moderador del debat, i Juan María Hernández Puértolas, director de Comunicació del Grup Fundació ”la Caixa”. L’acte també ha comptat amb la presència de Silvia Losada, directora d’Esade Alumni Madrid. Esade és una institució acadèmica global, amb campus a Barcelona i Madrid, reconeguda per la qualitat de la seva educació i la seva visió internacional que manté vincles estrets amb el món de l’empresa.