Agbar participa al Fòrum Internacional de Nacions Unides sobre col·laboracions público-privades

Dins el marc de la sisena edició del Fòrum Internacional sobre cooperacions entre empreses i administracions, organitzat per la Comissió Econòmica de Nacions Unides (UNECE) a Barcelona, Narciso Berberana, Chief Strategist Officer d’Agbar, ha participat a la conferència “Sustainable public-private partnerships frameworks in cities”, amb representants d’ONU-Habitat −el programa de Nacions Unides per a assolir un millor futur urbà−, del sector privat energètic, així com d’institucions públiques i universitats a Barcelona. A aquesta taula rodona, s’ha debatut sobre les accions concretes preses per les ciutats per a garantir la resiliència i la sostenibilitat a la seva infraestructura econòmica i social.

Avui dia, 4.500 milions de persones viuen a les ciutats, una xifra que es preveu que creixi gairebé un 50% cap a l’any 2050. Tres quartes parts de les infraestructures necessàries per l’any 2050 encara no s’han construït, situació que ofereix moltes oportunitats als municipis, situant l’acció climàtica i el desenvolupament social al centre de les seves iniciatives.

A la seva intervenció, Narciso Berberana, Chief Strategist Officer d’Agbar, ha destacat la necessitat d’impulsar el model de ‘smart city’. Per això, ha destacat la necessitat d’anar molt més enllà davant el repte de la crisi climàtica. “El canvi del mix energètic requerirà d’un increment de les necessitats d’aigua del sector energètic. Per tant, és fonamental la mesura i reducció de la petjada hídrica”, ha afirmat. Així mateix, s’ha referit a la capacitat de diluir les barreres entre el món rural i l’urbà apostant per espais oberts a la biodiversitat i el desenvolupament humà.

A una segona part, Narciso Berberana, sota l’ordre que marquen els criteris ESG (Social, Environmental and Governance), ha detallat les solucions d’adaptació i mitigació desenvolupades per Agbar a la lluita contra el canvi climàtic, destacant les solucions basades en la naturalesa. “L’emergència climàtica requereix accions decisives per part nostra i, en base a la col·laboració público-privada, des d’Agbar apostem per una economia regenerativa que contribueix a protegir el planeta i a millorar la qualitat de vida de les persones.”, ha declarat. Entre les iniciatives destacades ha citat la solució City Sentinel i la mesura de contaminants emergents que amplien la nostra col·laboració amb el món de la salut. També ha mencionat les accions de preservació de la biodiversitat a les instal·lacions industrials, l’eliminació de l’ús de fitosanitaris i pesticides, així com la incorporació de protocols d’actuació per a lluitar contra les espècies invasores. Així mateix, ha citat el model, desenvolupat per Agbar i referent a nivell internacional, de transformació de les depuradores tradicionals en biofactories premiades per la Comissió Europea i Nacions Unides.

Per últim, Narciso Berberana ha destacat la importància de l’eix social a l’estratègia de la companyia. Va indicar que Aigües de Barcelona és, en sí mateixa, un clar exemple de ‘People First Public-Private Partnership’. “A Agbar, posem les persones al centre de les nostres preocupacions, sense deixar ningú enrere” ha afirmat. Un exemple d’aquest àmbit és el Pacte Social impulsat per Agbar que, actualment en marxa a prop de cinquanta municipis a tot el territori espanyol, contribueix a una recuperació econòmica sostenible i inclusiva després de la pandèmia COVID-19, mitjançant tres línies d’actuació: la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la recuperació verda.

La taula debat, moderada per Rosa Suriñac, del Hub Resiliencia Urbana d’ONU-Habitat, ha comptat amb la participació de Miquel Rodríguez Planas, Comissionat de l’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona; Carlos Carrasco, investigador del Departament d’Operacions, Innovació i Data Science d’ESADE; Félix Ortega, director general de Barcelona Activa; Pontus Westerberg, d’ONU-Habitat; Elisabet Viladecans, directora de la Càtedra en Economia Urbana i del programa d’investigació Ciutats de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona; i, per últim, Mukhitdin Ishankhodjaev, founder & CEO of E-nergy Charge Solutions, Uzbekistan.

Coorganitzat per UNECE i IESE Business School, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el congrés reuneix, en format híbrid durant tres dies −permetent assistir tant en presencial, a Barcelona, com online−, a més de 400 professionals per a dialogar sobre l’eficiència de la cooperació entre les institucions públiques i el teixit empresarial. Mitjançant el concepte ‘People First PPP’ −o col·laboracions público-privades amb les persones primer−, es busca compartir experiències, bones pràctiques i iniciatives locals de col·laboració, amb el propòsit d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.