En un context actual complex i inestable, marcat, entre d’altres, pel repte del canvio climàtic, la reconstrucció post-COVID 19 i les desigualtats socials, Àngel Simon, president d’Agbar, ha reafirmat la necessitat de seguir actuant, amb determinació i esforç, posant en marxa fites i iniciatives de forma col·lectiva, amb el compromís de tots, destacant el paper clau de les empreses. “A aquesta realitat, les empreses formem part destacada del teixit social, productiu i institucional per a transformar i remuntar la situació actual”, ha exposat. “El model de col·laboració público-privada és fonamental per aquesta transformació global de la societat, a més de la importància de seguir fomentant espais de diàleg i d’escolta activa amb tots els grups d’interès”, ha afegit.
En referència al sector de l’aigua, Àngel Simon ha destacat el compromís del grup cap a la societat, més enllà del servei de subministrament i gestió dels recursos hídrics. “A Agbar, entenem que el cicle integral de l’aigua és també el cicle social d’aigua, és a dir, un model basat en la qualitat, la innovació, l’excel·lència, la sostenibilitat i la solidaritat, que —amb l’impuls de les aliances— posa a les persones al centre, en particular les que es troben en situació de vulnerabilitat”, ha afirmat. Un exemple d’instrument en aquest sentit és el Pacte Social, actualment en marxa a prop de cinquanta municipis a tot el territori espanyol, que contribueix a una recuperació econòmica sostenible i inclusiva, d’acord amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, mitjançant tres línies d’actuació: la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la recuperació verda.
En relació amb el compromís d’Agbar amb la lluita contra el canvi climàtic, Àngel Simon ha destacat l’actuació del grup a la Comunitat Valenciana aquests últims anys, per exemple, durant la DANA de 2019 que va assolar la Vega Baja després de les pluges torrencials. “Des d’Agbar, el nostre compromís amb la Comunitat Valenciana és històric, abastant moltes dècades, a través de la nostra operadora Hidraqua i de col·laboracions continuades amb els organismes públics i les entitats locals. Per a pal·liar els efectes del canvio climàtic a la regió −una de les més afectades d’Espanya−, plantegem solucions d’adaptació i de millora de la resiliència urbana, que ajuden als municipis a preparar-se i anticipar-se a possibles riscos”, ha indicat. En aquest context, Agbar va desenvolupar, per a posar al servei de l’administració, una plataforma digital que permet analitzar, mitjançant simulacions, la capacitat de les principals infraestructures existents d’una ciutat per a mitigar els efectes de les inundacions i avaluar mesures alternatives per a millorar la resiliència de la zona.
D’altra banda, s’han destacat diversos projectes pioners en matèria de gestió sostenible dels recursos hídrics i naturals i de resiliència urbana, posats en marxa per Agbar a l’última dècada a la Comunitat Valencia, com el parc de La Marjal a Alacant, una zona d’oci en un entorn urbà que és inundable per a retenir les aigües pluvials i mitigar les inundacions a la ciutat durant episodis de pluges torrencials; el projecte Guardian per a lluitar contra els incendis forestals al Parc Natural del Túria, a València, gràcies a l’ús d’aigua regenerada provinent de la depuradora Camp de Túria; i, per últim, Dinapsis, la xarxa de hubs per a la transformació digital del grup. La xarxa Dinapsis, que compta actualment amb una desena de hubs a tot el territori nacional, i el amb el primer dels seus centres inaugurat fa cinc anys a Benidorm −especialitzat en gestió urbana de l’aigua i infraestructures verdes i blaves−, pròximament tindrà altres nous centres a la Comunitat Valencia.
Per part seva, Manuel Broseta, president de la Fundació Conexus, ha declarat que des de Conexus “estem enfocats a oferir suport a iniciatives relacionades amb la sostenibilitat, la innovació i la digitalització perquè ens ajudaran a frenar el canvi climàtic que ens afecta a tots, empreses i individus. La societat civil i les empreses som els actors que hem d’oferir suport i promoure els canvis necessaris per a tenir un model econòmic i social sostenible”.
Aquest esdeveniment ha estat impulsat per la Fundació Conexus Madrid-Comunitat Valenciana, que és una organització empresarial privada, sense ànim de lucre, independent i plural, que neix com a punt de trobada per a les persones i empreses que comparteixen estreta vinculació amb la Comunitat Valenciana i implantació, presència o interessos a Madrid. L’objectiu de la Fundació és millorar el coneixement recíproc entre les dues regions i promoure la cooperació en els assumptes d’interès econòmic, social i cultural mutu.