Davant la situació d’excepcionalitat actual provocada per la pandèmia de la COVID-19, resulta imprescindible desenvolupar sistemes de vigilància que ofereixin la màxima capacitat possible de detecció del virus, tant en pacients lleus com en pacients asimptomàtics, per poder prendre decisions sanitàries com més aviat millor.
La capacitat d’aquests sistemes de vigilància per detectar i quantificar la presència del virus a les aigües residuals ha quedat demostrada, i ha esdevingut una eina epidemiològica fonamental d’alerta primerenca per identificar-ne la presència de manera precoç.
L’anàlisi ràpida del virus per q-PCR al laboratori és un pilar bàsic fonamentat en mètodes robustos i fiables que garanteixen la qualitat dels resultats. LABAQUA ha obtingut l’acreditació per dos mètodes: un mètode basat en el protocol proposat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i un altre mètode basat en referències internacionals en el qual ha intervingut AGBAR. Aquest darrer mètode, que aconsegueix millors límits de detecció i permet, així, millorar el seguiment de les corbes d’evolució del virus, s’ha dut a terme en el marc del projecte internacional REVEAL, liderat pel centre tecnològic d’AGBAR CETAQUA i el departament de virologia aquàtica de la Universitat de Barcelona, encapçalat per l’expert Albert Bosch.
La metodologia analítica d’AGBAR és un dels pilars fonamentals de la xarxa de control epidemiològic COVID-19 CITY SENTINEL, una solució que combina un pla de mostreig adaptat, anàlisis ràpides de RT-qPCR, filtració i validació de dades mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial i l’accés a un observatori digital completíssim de monitoratge de la pandèmia. Aquesta solució ja està implantada en diversos territoris espanyols amb l’objectiu de fer un seguiment de l’evolució del virus a les aigües residuals i anticipar, així, l’aparició de possibles nous brots.